logo

01 anergoi vs systima

Ελεύθεροι Άνθρωποι - Πώς να ξεγελάσετε το σύστημα!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μία κοινωνική προσφορά της σελίδας "Ονειρόκοσμος-Metexelixis" προς όλους τους άνεργους και ταλαιπωρημένους που προσπαθούν μάταια να βρουν μια δουλειά. Είθε το κείμενο μας να σας βοηθήσει να ξεγελάσετε το σύστημα!

 

Και επειδή τα ευκόλως εννοούμενα ΔΕΝ παραλείπονται: σε καμία περίπτωση δεν σας προτρέπουμε στο "υπαλληλίκι" - κάθε άλλο - αλλά επειδή έχουμε τη συναίσθηση του όλου και ξέρουμε ότι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη για μια οποιαδήποτε δουλειά - έστω και προσωρινή - γι αυτό το λόγο δημοσιεύουμε και το παρακάτω. Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος είναι για να υπερτονίσουμε το τελικό μας σχόλιο που θα διαβάσετε στο τέλος αυτής της δημοσίευσης. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που ακολουθούν κατά τη δική του κρίση.

Ξεκινώντας, να δηλώσουμε ότι τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από πραγματικά πλάνα επιχειρήσεων που έπεσαν στα χέρια μας κατά τύχη, όταν κι εμείς οι ίδιοι, κάποτε, βρισκόμασταν σε αναζήτηση εργασίας. Βλέπετε, οι κύριοι που εμφανίζονται να οριοθετούν πολύ προσεκτικά την προσωπικότητα του «τέλειου υποψήφιου», έκαναν το τραγικό λάθος να ξεχάσουν τα χαρτιά τους μέσα στο φάκελο με τα δείγματα της δουλειάς μας. Απλά αναρωτιέμαι, αν εμείς κάναμε ένα αντίστοιχο λάθος, θα μας έπαιρναν στη δουλειά;

(Σε εισαγωγικά, με έντονα πλάγια γράμματα, παρουσιάζεται αυτούσιο το κείμενο της εταιρίας. Τα δικά μας σχόλια ακολουθούν αμέσως μετά.)


ΓΕΝΙΚΑ

02 anergoi vs systima1) «Το άτομο με το οποίο θα συνεργαστούμε θέλουμε να έχει υψηλές φιλοδοξίες, να έχει σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο, να έχει εξειδικευτεί και να έχει εμπειρία σε αντίστοιχη θέση.»
- Κοινώς αν δεν είχατε την ευκαιρία να σπουδάσετε ή αν είστε φρέσκος τελειόφοιτος και δεν σας έχουν ακόμη εκμεταλλευτεί αρκετά ώστε να έχετε αποκτήσει προϋπηρεσία, ξεχάστε το! Δεν έχετε την παραμικρή ελπίδα να πάρετε τη δουλειά.

2) «Ηλικία: 20-30 ετών.»
- Απορία: αν είμαι 29 του χρόνου θα με απολύσετε;

3) «Ζητούμε μια ανταγωνιστική αλλά συγχρόνως πειθαρχημένη προσωπικότητα καθώς και να διακατέχεται από μια εσωτερική παρακίνηση για να αναπτυχθεί.»
- Δηλαδή να γουστάρει τις κόντρες αλλά να μην το κάνει εμφανές (και 'γω που νόμιζα ότι αυτό το λένε υποκρισία) και όσο για το τι πάει να πει «ανάπτυξη» να είστε σίγουροι ότι αυτό μόνο μακριά σας θα μπορούσε να μου συμβεί!

4) «Να έχει νοοτροπία στελέχους και όχι υπαλλήλου.»
- Εεε, συγγνώμη... εγώ θα πληρώνομαι σαν στέλεχος ή σαν υπάλληλος;

5) «Να είναι εξωστρεφής προσωπικότητα, κοινωνικός και να έχει υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς.»
- Όσοι γεννηθήκατε μουντρούχοι, αντικοινωνικοί και σε «μπας-κλας» μικροκοινωνίες καλύτερα αρχίστε να προπονήστε για ζητιάνοι...

6) «Να έχει ισχυρό Ego Drive. Να αναζητά τη δημιουργία καριέρας.»
- Τι 'ναι πάλι τούτο; «Εγώ Οδηγώ»; Οδηγούμαι από το Εγώ; Σε όλη μου τη ζωή παλεύω για να απαλλαγώ από το ρημαδιασμένο και τώρα πρέπει να το βάλω να με καθοδηγεί κι από πάνω;!;! Επίσης, όσοι από σας δεν είστε αρκετά εγωιστές είστε ανίκανοι να κάνετε καριέρα.

7) «Να είναι ικανός να σταθεί στο χώρο, να ενσωματωθεί στο ήδη υπάρχον προσωπικό, να φέρει εις πέρας εκτελεστικές εργασίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες.»
- Κοινώς να είναι ένα ισάξιο πρόβατο με όλα τα υπόλοιπα της στάνης και κυρίως να είναι λευκού χρώματος και, προς Θεού, όχι μαύρο!

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ

1) «Απόρριψη ακατάλληλων υποψηφίων.»

2) «Έλεγχος εμφάνισης, ντυσίματος, συμπεριφοράς.»
- Τώρα, αν τα παπούτσια σας είναι κάπως παλιά αλλά δεν είχατε λεφτά για να πάρετε καινούργια και αν είστε λίγο νευρικοί επειδή έχετε άγχος γιατί ξέρετε ότι η σπιτονοικοκυρά θα σας πετάξει έξω όπου να 'ναι... λυπάμαι, αλλά μάλλον χάσατε.

3) «Διερεύνηση ικανότητας επικοινωνίας: η έκφραση του, κατά πόσο ακούει, αν έχει θετικό body language κλπ.»
- Προσοχή! Μυρίζονται το φόβο σας... Μου μάθατε και το body language, τρομάρα σας. :P

4) «Εξακρίβωση προϋπηρεσίας σε σχετική θέση.»

5) «Εξακρίβωση αν ο υποψήφιος έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επιτυχία.»
- Επιτυχία όπως αυτή ορίζεται από τα παραπάνω...

6) «Εξακρίβωση κατά πόσο ο υποψήφιος μπορεί να λειτουργήσει με τους ρυθμούς που απαιτεί η εργασία.»
- Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι... Αμ, δεν τους απαιτεί η εργασία τους ρυθμούς. Εκτός αν είστε τόσο ανίκανοι που δεν μπορείτε να ορίσετε εσείς οι ίδιοι το ρυθμό εργασίας σας.

7) «Εξακρίβωση προσωπικών κινήτρων και αναγκών.»
- Μη δηλώσετε ότι ο μπαμπάς σας είναι καλά βολεμένος γιατί θα σας απορρίψουν. Αλλά μη δηλώσετε, επίσης, ότι δεν έχετε στον ήλιο μοίρα. Να είστε οριακά εντός της εξουσίας τους. :P

8) «Επιβεβαίωση ότι ο υποψήφιος καταλαβαίνει την υπευθυνότητα της θέσπισης στόχων και δέχεται τις απαιτήσεις για τα minimum standards.»

9) «Εξακρίβωση του βαθμού βοήθειας που του προσφέρει η οικογένεια.»
- Αν είστε ορφανοί τόσο το καλύτερο για σας. :P

10) «Παρατήρηση φυσικής και πνευματικής σταθερότητας του υποψήφιου.»
- Αν έχετε τικ καλύτερα να πιάσετε δουλειά σε τσίρκο, να έρχονται οι μαμάδες να σας δείχνουν στα μικρά τους... Επίσης προσοχή να μην ξεφουρνίσετε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αντί- mainstream. Καθότι είναι ΚΑΙ ψυχολόγοι οι κύριοι... :P

03 anergoi vs systima

11) «Εξακρίβωση οικονομικής σταθερότητας και έκταση οικονομικών αποθεμάτων.»
- Όπως είπαμε: να είστε καλοντυμένοι αλλά χωρίς οικονομικό απόθεμα. Το τέλειο "θύμα".

12) «Διερεύνηση του πόσο ταιριάζει ο υποψήφιος με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας.»
- Πόσο στ' αλήθεια ταιριάζουμε ή πόσο μπορώ να σας κάνω να πιστέψετε ότι ταιριάζουμε;

13) «Επιβεβαίωση ότι ο υποψήφιος καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα να δουλεύει στην εταιρία.»
- Το ρήμα «δουλεύω» είναι εννοιολογικά ασύμβατο με τη λέξη «πλεονέκτημα».

14) «Διερεύνηση της ικανότητας του να παίρνει αποφάσεις.»
- Τώρα που πήρα την απόφαση να τα βγάλω όλα στη φόρα, θα με πάρετε στη δουλειά; :P

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ "RED LIGHTS" (προσοχή, τζίζ!)

1) «Ποτό, ναρκωτικά, διαζύγια, θάνατοι στην οικογένεια.»
- Το αφεντικό μπορεί να έχει 10 μπουκάλες από το καλύτερο ουίσκι στο ντουλάπι του, εσείς όχι. Αν γουστάρετε κάνα φου-φου που και που καλύτερα να μη το μάθουν ποτέ. Διαζύγιο: απαγορεύεται δια ροπάλου... λυπάμαι αλλά κολλήσατε με τον ίδιο σύντροφο για πάντα. Θάνατοι στην οικογένεια: απαγορεύονται!

2) «Δικαιολογίες ασθένειας (φυγόπονοι).»
- Απαγορεύεται, επίσης, να αρρωσταίνετε (στ' αλήθεια ή στα ψέματα δεν έχει σημασία). Και, από την άλλη, πώς μπορείτε να το γνωρίζετε προκαταβολικά, ρε μπαγλαμάδες, ότι πέσατε σε φυγόπονο, αν δεν τον προσλάβετε πρώτα;

3) «Προσωρινές δουλειές, πολλές αλλαγές διευθύνσεων.»
- Αν έχετε αλλάξει πολλές δουλειές και κατοικίες - χαρακτηριστικό όλων των ρευστών ατόμων - τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά με εσάς!

04 anergoi vs systima4) «Ασυνήθιστες ακαδημαϊκές επιτυχίες (αν έχει higher level θα ψάχνει συνεχώς άλλη δουλειά που θα του δώσει άλλες ευκαιρίες).»
- Μπα! Η εταιρία σας δεν είναι τόσο άξια τελικά για να του δίνει εκείνη άλλες ευκαιρίες; Όσο για εσάς τους έξυπνους... κρίμα που δεν είστε πιο... μέτριοι!

5) «Εμπειρία ως εργοδότης σε προηγούμενη δουλειά (έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ψυχολογία; Μπορεί να δεχθεί οδηγίες και κατευθύνσεις;).»
- Τι σας νοιάζει; Αφού δεν θέλατε «υπαλλήλους», αλλά, «στελέχη». :P

6) «Υψηλό εισόδημα από προηγούμενη δουλειά (μπορεί να δεχθεί μείωση του εισοδήματος του τουλάχιστον στην αρχή;).»
- Αν ανήκετε σ' αυτήν την κατηγορία, ετοιμαστείτε για μαύρες μέρες...

7) «Ειδικός σε όλα, Ξερόλας (δεν είναι δεκτικός σε εκπαίδευση, κατευθύνσεις, λίγες πιθανότητες να ταιριάζει με το υπόλοιπο προσωπικό, πολλές πιθανότητες να δημιουργήσει αντιπάθειες).»
- Καλύτερα να κρατάτε το στοματάκι σας κλειστό και να το ανοίγετε μόνο στις «σωστές» στιγμές. Κατά τα άλλα, εμφανέστατα, τα αφεντικά προτιμούν να είναι οι μόνοι ξερόλες της υπόθεσης, οπότε μόκο.

8) «Έλλειψη εμπειρίας από τον επιχειρηματικό κόσμο.»
- Τι;;; Δεν ξέρετε κατά που πέφτει ο επιχειρηματικός κόσμος; Θα σας μαλώσω! Βρε κουτά, είναι δυνατόν στα 20-30 να μην έχετε λάβει την εμπειρία του επιχειρηματικού κόσμου;;; Ντροπής πράματα. :P

9) «Αδιαφορία για εισόδημα, μη δεκτικός σε υπερωρίες.»
- Εγώ που έχω ανάγκη από λεφτά αλλά θεωρώ το χρόνο μου το πολυτιμότερο αγαθό, σε ποια κατηγορία κατατάσσομαι; Αφήστε, ξέρω...

10) «Μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.»
- Καλά, ε; Ενώ εσείς τόση ώρα είστε φουλ στις ρεαλιστικές απαιτήσεις. Εδώ, δεν καλύπτουν τις απολύτως νόμιμες απαιτήσεις... Μήπως τα ένσημα δεν θεωρούνται πλέον «ρεαλιστική απαίτηση»; Ή μήπως τις υπερωρίες θα τις πληρώνετε ως υπερωρίες και στην ώρα τους; Για να ξέρω δηλαδή.

11) «Έλλειψη ενθουσιασμού, ενεργητικότητας.»
- Μετά από 8 ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, μη τυχόν και σας δω «πεσμένους»! Τη βάψατε!

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (ακολουθούν ερωτήσεις στις οποίες πολύ πιθανόν να κληθείτε να απαντήσετε)


Επαγγελματική εμπειρία
1) Γιατί εργαστήκατε σ’ αυτήν την εταιρία;
2) Περιγράψτε τι έπρεπε να κάνετε σ’ αυτήν την εργασία.
3) Πώς χειριζόσασταν τυχόν λάθη; Τυχόν παράπονα πελατών;
4) Πώς εκπαιδευτήκατε; Πόσο καλά νομίζετε ότι κάνατε αυτήν τη δουλειά;
5) Ποιο ήταν το ωράριο σας; Κάνατε συχνά υπερωρίες; Τι αισθανόσασταν σχετικά μ’ αυτό;
6) Πώς ήταν η επαγγελματική και προσωπική σας σχέση με τους συνεργάτες σας;
7) Γιατί αφήσατε αυτήν την εργασία;

Εκπαίδευση
1) Γιατί προτιμήσατε αυτές τις σπουδές;
2) Τι γνώμη έχετε για την εκπαίδευση σας; Τι σας πρόσφερε;
3) Είχατε κάποιες φιλοδοξίες όταν τελειώσατε τη σχολή σας; Ποιες ήταν; Για ποιο λόγο είχατε αυτές τις φιλοδοξίες; Πως αισθάνεστε τώρα γι αυτές;
4) Έχετε κάποιους προσωπικούς στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια; Ποιοι είναι;
5) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ισχυρότερα σημεία σας;
6) Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θέλετε ιδιαίτερη προσπάθεια βελτίωσης;
7) Γενικά, ποια θεωρείτε ιδεώδη εργασία για σας;
8) Πόσα χρήματα θα θέλατε να κερδίζεται μηνιαίως;
9) Πόσα χρήματα έχετε βγάλει τα τελευταία τρία χρόνια;
10) Πόσο καιρό μπορείτε να επιβιώνετε με την παρούσα οικονομική κατάσταση; Τι θα κάνετε αν τελειώσουν οι οικονομικοί σας πόροι;
11) Έχετε κατηγορηθεί ποτέ ότι είστε επιθετικός ή πιεστικός;
12) Νομίζετε ότι είστε ευχάριστος άνθρωπος; Γιατί;
13) Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Επαγγελματισμός
1) Ποια νομίζεις είναι τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επαγγελματία;
2) Ποια ήταν η καλύτερη / χειρότερη εμπειρία σου με πελάτη;
3) Πιστεύεις ότι μπορείς να οργανώσεις το τμήμα σου; Τι πρέπει να γίνει για να δουλεύει ένα τέτοιο τμήμα;
4) Πιστεύεις ότι μπορείς να «παράγεις» ιδέες;
5) Πού νομίζεις ότι θα χρειαστείς βοήθεια από τους προϊσταμένους σου;

Αντίδραση
1) Τι θα κάνεις αν απολυθείς αύριο;
2) Τι νομίζεις έπαιξε ρόλο για την επιλογή των τελικών υποψηφίων;
3) Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις για να αναλάβεις τη θέση;
4) Τι θα κάνεις αν απολυθείς μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου;

Προσωπικότητα
1) Πόσο διάστημα νομίζεις ότι πρέπει να αφιερώσει κάποιος στην αυτοβελτίωση;
2) Πως αισθάνεσαι όταν ανταγωνίζεσαι τους άλλους;
3) Πως αισθάνεσαι όταν σε διατάζουν;
4) Ποια ήταν η πρώτη πραγματική σου επιτυχία;
5) Με ποιους τύπους ανθρώπων έχεις τα περισσότερα προβλήματα;
6) Πως αισθάνεσαι για τον εαυτό σου;
7) Πως αισθάνεσαι όταν σε απορρίπτουν οι άλλοι;
8) Πως χειρίστηκες προηγούμενες απορρίψεις ή αποτυχίες;
9) Ποιο άτομο επηρέασε περισσότερο τη ζωή σου και γιατί;
10) Ποια είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή;

 05 anergoi vs systima

Αυτά, λοιπόν, σε γενικές γραμμές. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι οι εταιρίες σάς θεωρούν κομμάτι τους ακόμη και τις ώρες που δεν δουλεύετε. Θεωρούν ότι πρεσβεύετε την εικόνα τους συνεχώς και περιμένουν από εσάς να έχετε την ανάλογη συμπεριφορά και εκτός των ωρών εργασίας. Θα πρέπει, ακόμη, να δείχνετε ότι «καίγεστε» για το καλό της επιχείρησης το ίδιο - αν όχι περισσότερο - από το αφεντικό σας, ασχέτως από το αν εσείς θα είστε μισθωτοί ενώ το budget της εταιρίας θα κλείνει κάθε χρόνο με νούμερα που ούτε καν να ονειρευτείτε δεν μπορείτε! Το δικό μας σχόλιο για όλα αυτά; Το να σκέφτεται κανείς ελεύθερα, κοστίζει πολύ στις μέρες μας... Καλή τύχη!

 

Ομάδα Ονειρόκοσμος - oneirocosmos.gr©

 

Go...

Η Ματιά του Ερευνητή Vol. 1

01 holygrail

Βάλτε Λίγο Μυστήριο στη Ζωή σας… και όταν λέμε "λίγο", το εννοούμε κυριολεκτικά!

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε συνεργατικά από τα μέλη του Ονειρόκοσμου και ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο από μία σειρά σχετικών άρθρων. Αρχικά, απλά πείτε ότι θελήσαμε να επικοινωνήσουμε ορισμένες παρατηρήσεις μας με άλλους ερευνητές του Χώρου της Αναζήτησης, νέους ή και παλιούς. Πραγματικά δεν έχει σημασία σε ποιο "επίπεδο" κατατάσσετε τον εαυτό σας, μιας και αυτά που θα ειπωθούν, ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως. Προχωράμε σε μία τέτοια κίνηση, καθαρά για λόγους τακτικής. Μην περιμένετε να σας το αναλύσουμε περισσότερο εδώ. Το κείμενο γράφτηκε γιατί ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου όπου τα πράγματα μπορούν να λέγονται με το όνομα τους - ευτυχώς. Τώρα, το αν αυτό το "όνομα" δυσαρεστήσει ορισμένους, δεν έχουμε παρά να τους υπενθυμίσουμε ότι ο καθένας μας έχει μερίδιο ευθύνης για τα "κύματα" που σηκώνει και ότι είναι, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένος, να δέχεται τις συνέπειες των πράξεων του. Το αν θα δεχτεί τις συνέπειες αξιοπρεπώς, αυτό έγκειται καθαρά στην ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Και μετά από αυτόν τον μικρό αλλά απαραίτητο πρόλογο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο "ζουμί" της υπόθεσης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

with...

Η Ματιά του Ερευνητή Vol. 2

01 armchair

Η αλήθεια είναι ότι όταν δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν! Φαίνεται ότι ο κόσμος είναι πλέον αρκετά έτοιμος να δεχθεί και, αναπόφευκτα, να αναπαραγάγει κάποιες ιδιαίτερα αιρετικές ιδέες, σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν μέχρι τώρα στο χώρο της αναζήτησης. Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαία συγκυρία αλλά, περισσότερο, μας δείχνει ότι είναι αδύνατο να κρυφτείς σε δύσκολους καιρούς, καθώς η ανάγκη για ειλικρίνεια και τιμιότητα γίνεται σχεδόν επιτακτική! Όχι πολύ μακριά στο μέλλον, ο χώρος της αναζήτησης θα έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τον παλιό του εαυτό και θα έχει αγκαλιάσει αυτό που σήμερα μοιάζει αυθάδικα διαφορετικό.

Πολυφορεμένοι μανδύες που λιώνουν και σχίζονται, ξέθωρα χρυσά στολίδια, κουκούλες που πέφτουν απαλά στην πλάτη καθώς η Ομορφιά και η Ασχήμια είναι έτοιμες να δεχθούν τις πρώτες ζεστές ακτίνες του ήλιου στα χλωμά τους προσωπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

the flow...

Η Ματιά του Ερευνητή Vol. 3

01 universetraveller

Βασικές Τεχνικές Ελέγχου της Πληροφορίας (μέρος 3ο)

Το παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια του 1ου & 2ου μέρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Aυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία του χρήστη (cookies παρακολούθησης). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν επιθυμείτε να επιτρέψετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τα απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.